Bericht omtrent het Coronavirus
13 maart 2020
Corona update 1-6-2020
12 juni 2020

10 top tips van ouders voor thuis bewegen met kinderen

We zitten alweer in de vierde week van de coronacrisis. Een ieder probeert een invulling te geven aan het veranderde dagprogramma. Ook ouders zijn op zoek naar mogelijkheden hierin met onderwijs op afstand, waarin de kinderen veel zitten en thuis zitten. PlayFit post vrijwel dagelijks nieuwe beweegchallenges online om ouders hierbij te helpen. Ouders waren hier enthousiast over en zijn zelf ook pro-actief bezig met hun eigen beweegoefeningen, spelletjes en meer.  We stelden de vraag aan ouders: “wat werkt wel en wat werkt niet voor jou met thuis sporten met kinderen?” Meer dan 100 ouders hebben hun mening gegeven over deze vraag.

Algemene tips

Voordat we ingaan op de top 10, geven we eerst wat algemene tips die veel ouders hebben benoemd als het aankomt op thuis sporten. Veel ouders interpreteren bewegen in en rondom het huis niet alleen in de vorm van het doen van een workout. Het uitvoeren van huishoudelijke taken zien veel ouders ook als bewegingsactiviteiten.
Verder is veruit de meest voorkomende tip het aanbieden van structuur. Dit kan in de vorm van een vast dagritme, maar ook het maken van duidelijke afspraken. Het is van belang om met je kinderen af te spreken wanneer het tijd is om samen een activiteit te doen en wanneer het tijd is om zelfstandig een activiteit te doen, aldus de ouders. Het is hierin uiteraard belangrijk om ook tijd voor jezelf vrij te maken.

Top 10 beweegactiviteiten voor kinderen thuis

1. Ga op schattenjacht
Dit spel kan zowel thuis als buiten gespeeld worden. Bij dit spel gaat je kind zoeken naar de voorwerpen die je zelf uit mag zoeken als ouder.

Dit spel kan zowel thuis als buiten gespeeld worden. Hiernaast zie je een voorbeeld van een ouder heeft gemaakt ter inspiratie. Je kan verschillende variaties spelen:

In het volgende artikel posten we een heel blad wat je zelf kunt afdrukken thuis. Schattenjacht is naast een leuke beweegactiviteit ook heel leerzaam! Zo kun je nadat je kind een element vindt het gesprek starten over dit voorwerp.

2. Parcours maken voor de kinderen
Tijdens onze PlayFit-lessen maken we veel gebruik van parcourtjes. Ook veel ouders maken gebruik van de kracht van parcourtjes hebben we gezien. Dit zijn bewegingsbanen met meerdere beweegactiviteiten die de kinderen achter elkaar kunnen uitvoeren. Dit kan zowel thuis als in de tuin gedaan worden met diverse materialen. Zo gebruiken sommige ouders buitenspeelmateriaal zoals springtouwtjes, klossen, hinkelbanen en dergelijke, andere ouders gebruiken materialen die je standaard in huis hebt zoals, stoelen, banken en lage tafeltjes om een bewegingsbaan te maken. Voor meer parcoursinspiratie kun je op “bobbelbaan” googlen.

3. Krijttekeningen maken
Naast het maken van mooie hinkelbanen met stoepkrijt voor de deur of in de tuin kun je ook de schaduw van papa of mama natekenen op de grond en daar een mooie boodschap aan koppelen.

4. Dobbelsteenspel

Je kunt op een blad zes beweegactiviteiten met elkaar bedenken en dit koppelen aan een getal (1 t/m 6). Vervolgens kun je om de beurt gooien met een dobbelsteen en als je een bepaald getal hebt gegooid dan dien je de oefening te doen die hoort bij dat getal.
Een variant van dit spel is “sportganzenbord”. Een voorbeeld van dit spel is hieronder te vinden.

5. Ballonplezier!
Spelen met een ballon is ideaal voor de ooghandcoördinatie. Zeker voor jonge kinderen is het een fijn middel om dit te oefenen omdat de ballon lekker traag beweegt en de kinderen voldoende tijd hebben om erop te reageren met hun handen of andere lichaamsdelen. Je kunt ook een tafeltennisbadje gebruiken.

Voor oudere kinderen kan een ballon ook heel leuk zijn als ze uitgedaagd worden. Zo kan het spannend zijn om te proberen om meerdere ballonnen tegelijkertijd hoog te houden of alleen met een specifiek lichaamsdeel hoog te houden. Verder zijn ballonnen ideaal in huis, omdat de kans veel kleiner is dat het iets omver gooit. Hierbij een video met wat oefeningen met een ballon: https://tinyurl.com/s7j2e3l

6. Lekker dansen
Een leuk dansspel op de spelcomputer (Playstation4, xbox, etc) is bijvoorbeeld just dance. Tegenwoordig staan er echter ook veel dansjes van “just dance” op youtube waarbij je met één klik direct een dansje kunt uitkiezen en kunt deelnemen. In de link kun je een voorbeelddansje vinden. https://tinyurl.com/re5qgx6

7. Zelfontdekkend spelen
Sommige ouders kiezen er bewust voor om een speciale plek in huis/tuin te maken waarin ze alle speelmaterialen neerleggen waarbij het kind in een oogopslag kan zien wat er allemaal ligt en hierdoor mogelijk geneigd is om sneller met andere spelvoorwerpen te spelen. Verder wordt er geen opdracht gekoppeld aan het materiaal. De kinderen kunnen volledig zelf ontdekken.

8. Tiktok
Dit is een social media platvorm dat razend populair is bij kinderen. Op dit platvorm zijn de kinderen ook veel in beweging met het uitvoeren van challenges.

9. Yoga
Yoga wordt de laatste tijd steeds populairder,  omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook rust kan geven. Zoals punt 3 kun je ervoor kiezen om te werken met een dobbelsteen waarbij elk getal een andere yogaoefening is. Wat je echter ook kunt doen is het werken met een dobbelsteen met vakjes en in elk vakje een yogakaartje stoppen die je zelf hebt gemaakt. Deze kun je zelf knutselen of kant en klaar kopen.
Als je het leuk vindt, dan kun je ook yogakaarten bestellen van Helen Purperhart. Voor meer leuke yogafilmpjes kun je yoga by Maaike en Omiyoga volgen.

Yoga wordt de laatste tijd steeds populairder,  omdat het je soepeler en sterker maakt, maar ook rust kan geven. Zoals punt 3 kun je ervoor kiezen om te werken met een dobbelsteen waarbij elk getal een andere yogaoefening is. Wat je echter ook kunt doen is het werken met een dobbelsteen met vakjes en in elk vakje een yogakaartje stoppen die je zelf hebt gemaakt. Deze kun je zelf knutselen of kant en klaar kopen.
Als je het leuk vindt, dan kun je ook yogakaarten bestellen van Helen Purperhart. Voor meer leuke yogafilmpjes kun je yoga by Maaike en Omiyoga volgen.

10. Creatieve spelletjes
Zoals het maken van een tent met stoelen en een laken of het maken van piramides met kleine materialen zoals plastic bekertjes.

Zoals je kunt lezen hebben de ouders mooie tips en ideeën gedeeld en wij hopen dat jullie lekker actief zullen blijven thuis door gebruik te maken van de bovenstaande tips en ideeën. #stayfit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *